Line og Marius blir forbilder for unge håndverkere


Tekst: Chera Westman/ifi.no

25 år gamle Line Røe Holmli fra Verdal og 21-årige Marius Hellestveit fra Bergen var de to ungdommer som best taklet presset fra mange tusen tilskuere, og utførte de avanserte oppgavene i NM i Overflateteknikk med størst presisjon. Nå skal norgesmesterne for lærlinger, sammen med de fire øvrige deltakerne i mesterskapet, bidra til å at flere ungdommer blir interessert i å male, sette opp tapet og legge gulv.

Det er viktig å stå frem i lyset og vise at faget kan være gøy. Gulvlegging handler om presisjon, og det er ikke bare å slenge ned noe på gulvet, sier Hellestveit som til daglig er lærling hos gulvleggerbedriften Øystein Tvedt AS.

Det er artig å være et forbilde for andre. Jeg føler at vi er med på å løfte statusen til faget. Det jo er overalt på sosiale medier, og skjer jo mye artig rundt konkurransen, sier Line Røe Holmli som går i lære hos Lorvik og Skjørholm Malerservice AS i Verdal.

Mye oppmerksomhet
Det norske mesterskapet som gikk av stabelen på messen Bygg Reis Deg i Lillestrøm 16. – 19. oktober lokket et stort publikum og fikk mye oppmerksomhet i media og på sosiale medier. Dette var også målsetningen til arrangøren MLF:

Rekruttering til faget står høyt på vår agenda. Vi jobber stadig med å skape et positivt bilde av bransjen, og å øke kompetansen generelt i bransjen. Vi ser at Norgesmesterskapet i Overflateteknikk spiller en viktig rolle i dette arbeid, sier Wilsgård.

Vi har allerede fått en god eksponering i media, og kommer fremover bruke alle seks utøverne for å fronte faget utad. De er alle sammen fantastiske ambassadører, sier hun.

Alle seks deltakerne i det norske mesterskapet har kommet inn i maler- og gulvleggerfaget via ulike veier. Ofte av en ren tilfeldighet. Line Røe Holmli begynte på landbruksskole, drev med hest og prøvde seg som frisør før hun på jobbleting fant full match hos et malerfirma på utkikk etter lærlinger.

Faget er mye mer variert enn folk tror. Mange tenker at maling er så enkelt, men det er jo faktisk et helt fag, og noe det burde vært mye mer snakket om, sier hun.

Nordisk mesterskap
I august 2020 arrangerer vi i MLF også Nordisk mesterskap i malerfag. Dette kommer gå av stabelen på Litteraturhuset i Oslo, og her vil Line Røe Holmli som regjerende Norsk mester i grenen Maling og tapet, konkurrere mot malerlærlinger fra de andre fire nordiske landene, sier Kari S. Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef hos MLF.