Jevn konkurranse på høyt nivå


Tekst: Ivar Kvistum, Maleren   De fem deltakerne brukte tre dager, og dommerne brukte seks timer før det var klart at Kille Falkensten kunne reise hjem til Danmark som nordisk mester i malerfaget.

– Det er ikke tvil om at det er den riktige vinneren, sier hoveddommer Birger Knutsen til Maleren.

Alle dommerne var enige i den konklusjonen.

Høyt nivå

92 poeng av 100 mulige illustrerer at Kille Falkenstens vinnerarbeid var av høy klasse. Og selv om dommerne ikke rangerte deltakerne ut over å utpeke en vinner, kan Birger Knutsen bekrefte at hele konkurransen på Litteraturhuset i Oslo holdt et svært høyt nivå.

Bilde 16.09.2022, 15 50 48.jpg

– Deltakerne har taklet presset godt, med mye som skulle produseres på kort tid. Dermed har de måttet planlegge arbeidet nøye, og det har de vært flinke til, sa han til Maleren etter å ha fulgt framdriften til de fem unge konkurrentene.Bilde 16.09.2022, 15 30 14.jpg

 

Langvarig dommerarbeid

Dommerne brukte hele seks timer på sin vurdering, fire timer mer enn det som egentlig var satt av.

– Det var mange målepunkter, og det ble mange diskusjoner om hvert enkelt, forklarer Birger Knutsen om hvorfor dommerne trengte så lang tid på å kåre en vinner.

Vinneren ble utropt under gallamiddagen på Hotel Bristol lørdag kveld. Der var representanter for malerorganisasjonene i alle de nordiske landene til stede.

Hadde god tid

– Jeg er svært tilfreds med det jeg har levert. Jeg følte jeg hadde god tid underveis, slik at jeg kunne bruke den siste dagen til detaljer og den siste finishen, sa Kille Falkensten til Maleren etter at konkurransen var over, men før det var klart at hun sto igjen som vinner.

Alle de fem deltakerne var imponert over hverandres arbeider, og Kille Falkensten var ikke noe unntak.

– Konkurransen er veldig tett, og nivået er høyt. Dommerne kommer til å få en tøff jobb, sa hun med et smil.

Det skulle vise seg å stemme. Men marginene gikk altså i hennes favør.

Rolig og fornøyd

Sander Kvittingen representerte Norge i konkurransen. Han var også klar på at dommerne ville få en vanskelig jobb med å skille konkurrentene fra hverandre.

– Alle er veldig flinke. Uansett hvem som blir vinneren, vil det være fortjent, sa Sander til Maleren etter at konkurransen var over.

Sander var godt fornøyd med egen innsats og det han leverte. Flere av dem som var til stede under konkurransen, bemerket at han framsto som svært rolig og avslappet underveis.

– Jeg er jo vant til å konkurrere og har vært i slike situasjoner før, sier han.

Munch

Sander Kvittingens frihåndsoppgave var en tolkning av Edvard Munchs «Vampyr» – et motiv som hilste til den felles sjablongoppgaven med Munchs «Skrik» på den motstående veggen.

Også den svenske deltakeren, Céline Hansen, valgte å tematisere Edvard Munch i sin frihåndsoppgave; et portrett av kunstneren over et rødt hjerte.imageu7t6b.png

– Jeg leste om Edvard Munch for å forberede meg til konkurransen. Han hadde ikke et lett liv, og det syntes i kunsten hans. Jeg ville illustrere det ved å male hjertet hans, sier hun til Maleren.imagemqa1p.png

 

Guðrun Blöndal fra Island er godt fornøyd med egen innsats, selv om hun opplevde både stress og tidspress underveis.

– Alt i alt gikk det bra. Jeg er godt fornøyd med det jeg har prestert, sier hun.

image3551s.png

 

Sari Saarinen fra Finland har omtrent samme vurdering.

– Det var stressende, men det gikk bra. Jeg synes alle deltakerne er veldig flinke, og dommerne får en tøff jobb.

Bilde 16.09.2022, 15 30 38.jpg

 

Reklame for faget

Hoveddommer for mesterskapet, Birger Knutsen, leder til daglig Malermestrenes Opplæringskontor i Oslo. Han mener at det nordiske mesterskapet er viktig for å skape positiv oppmerksomhet og bidra til at flere unge får øynene opp for malerfaget.

– Underveis i konkurransen har vi satset på å få mest mulig ut i sosiale medier om konkurransen, og vi har nådd ut til mange. Det er god reklame for faget, sier han til Maleren.

Tredelt oppgave

Deltakerne i nordisk mesterskap i malerfaget skulle løse en tredelt oppgave i løpet av tre dager. Den ene var en valgfri frihåndsdekorasjon som de hadde foreredt og skisset på forhånd.

Den andre oppgaven var å male en tradisjonell fyllingsdør.

Den tredje oppgaven var å påføre tapet på en vegg og rundt døren.Bilde 17.09.2022, 22 23 24.jpg