Innhold

Medlemspraten: Schwenke & Sønn AS

portrettbilde av Thomas Schwenke foran bedriftslogo

Thomas Schwenke i Schwenke & Sønn har stor omstillingsevne og flere bein å stå på

Med over 50 ansatte, åtte lærlinger og mesterkompetanse innen hele tre fagområder, kan Schwenke & Sønn i Tromsø tilby alt fra totalentrepriser på nybygg til renovering av eneboliger i Tromsø. Gjennom fire generasjoner har de bygd stein på stein. Det er kanskje sånn de har blitt Nord-Norges største innen sitt felt.

Schwenke & Sønn AS, en bedrift med lange røtter og stor omstillingsevne

 - Schwenke & Sønn AS er en håndverksbedrift med lang tradisjon og faste ansatte, som favner mange fag. Vi er ca. 50 fast ansatte i dag, og feiret 80-års jubileum for noen år siden. Det startet med maling for fire generasjoner siden, men markedet endret seg, og kundene våre begynte å etterspørre flere tjenester fra oss. I tillegg ønsket vi å ha bedre kontroll på prosjektene våre, så i dag har vi derfor også mesterkompetanse innen mur og tømring i tillegg til malerfaget, forteller Thomas Schwenke, som er bedriftens daglige leder. Nå har vi holdt på med mur i 20 år, og tømring litt kortere. Vi tilbyr totalentrepriser innen mur og maling på større prosjekter og nybygg, mens innen tømring jobber vi mer i ROT- og forbrukermarkedet.

Vi holder til i Tromsø, hvor det har vært stor byggeaktivitet i mange år. Nå ser det imidlertid ut som den store boomen her er på vei ned, så det kan hende vi må reise litt mer i Troms fremover. Vi tar på oss oppdrag i Midt-Troms også.

Jeg har lyst til å legge til at vi også er en del av HG-konsernet, sier Thomas videre. Det har endret måten vi ser på markedet. Den daglige driften hos oss har blitt mye mer profesjonalisert etter at vi ble med der. Vi får tilført en kompetanse derfra som vi ikke har hatt tidligere, og har fått flere bein å stå på, deler han ydmykt.


Det offentlige burde jo være selve motoren for bedre bærekraft

Det har jo vært et spesielt år, innrømmer Thomas, som må medgi at det har vært tøft. Men jeg ønsker ikke å sutre og klage legger han til. Det er andre som har hatt det mye verre enn oss.

 -  Noe som opptar oss veldig akkurat nå er bærekraft. Vi ser at vi må være med å ta ansvar for å nå de målene som politikerne har satt. De private aktørene har begynt å stille miljøkrav, det opplever vi både i proff- og privatmarkedet, forteller Tromsøværingen. Det offentlige derimot er skuffende lite opptatt av miljø i innkjøpene sine. Her i Schwenke ønsker vi å være en pådriver, og vi skulle ønske at de offentlige stilte strengere krav til oss. De har så stor påvirklingskraft gjennom sine innkjøp og de må jo være selve motoren for endring.  - Også må det føres tilsyn for å påse at regelverket blir etterlevd. Uten tilsyn blir det mer attraktiv og lønnsomt å drive useriøst. Sånn kan vi jo ikke ha det, sier Thomas oppgitt. Arbeidstilsynet har ikke ressurser til å sjekke om bedriften driver seriøst i tilstrekkelig grad. Vi har jo jevnlig tilsyn fra dem, hvor de sjekker at arbeidsforholdene på byggeplass er sikre. Men de går jo ikke inn og ser på kontrakter og slikt. Vi er jo godkjent lærebedrift, men jeg synes det burde vært mange flere krav i bunn for å kunne bli leverandør til det offentlige.

Aleksander Thoresen, en av lærlingene som snart er klar for prøve, på prosjektet Blåtimen som er et prosjekt med 28 leiligheter i Tromsø hvor vi er midtveis i produksjonen.

Aleksander Thoresen en av lærlingene som snart er klar for prøve, på prosjektet Blåtimen, som er et prosjekt med 28 leiligheter i Tromsø hvor vi er midtveis i produksjonen.

Medlemskap er en god forsikring når det uforutsette oppstår

Jeg synes MLF gjør en viktig innsats for å sikre like konkurransevilkår for bedriftene, og MLF bidrar der de kan.

Tidligere var det mye konflikter i byggenæringen, og da var det veldig nyttig for oss å kunne ta en telefon til MLFs advokater. Det har heldigvis roet seg, og det er lenge siden vi har hatt behov for juridisk hjelp nå. Både vi og entreprenørene har blitt proffere og tydeligere, og begge parter har blitt flinkere til å håndtere kontraktene.  - Men det er jo litt som med forsikring, sier Thomas, den er veldig god å ha i bunn. Man håper man slipper å bruke den, men hvis behovet først oppstår, er den veldig god å ha, og kan spare deg for masse penger.

Viktig bidragsyter for bransjestandarder

Tariff og Norsk Standard er jo selvfølgelig også viktig, og der er MLF en viktig bidragsyter, sier Thomas, som selv deltok i komiteen som nylig reviderte standarden for maler- og beleggarbeid. Det er viktig å bidra hvis man har meninger å ønsker og få gjort noe med dem. Det var interessant og givende å være med på det arbeidet.

Personlig mener jeg også at vi bør følge Byggmesterforbundet sitt eksempel. Det er alt for stor forskjell på det å være en håndverksbedrift og entreprenør. Disse interessekonfliktene opplever jeg at BNL ikke har klart å balansere på en god måte. Det betyr jo ikke at vi ikke har saker vi kan samarbeide om. Vi skal ha et godt og seriøst samarbeid både til entreprenører og til de ansatte, altså LO. Det betyr ikke nødvendigvis at vi skal være i samme forbund.  

Og til slutt 5 kjappe:
  • Har dere lærling? JA, 8 stykker i maler- og murerfaget
  • Er dere tariffbundet? Ja
  • Soloppgang eller solnedgang? Soloppgang
  • Maling eller gulv? Jeg er nok mest på gulv. Jeg synes gulv er morsomst. Da jeg var ung, og jobbet mer ute, var det gulv jeg syntes var artigst å jobbe med. Nå er det vel 6-7 år siden sist jeg la et gulv.
  • Sprøyte eller pensel? Sprøyte, kommer det rask og kontant. Det er det som får jobben unna. Jeg er glad i store nye bygg, personlig. Mårhårspensel får noen andre ta seg av. Jeg tar av meg hatten for de som er gode på de små detaljene som er viktig for å ta vare «skattene» våre, for her kommer jeg til kort. Det krever mye tålmodighet, og vi har folk i bedriften som er helt rå på den type arbeid, heldigvis.

Besøk Schwenke & Sønn på facebook

 

Medlemspraten

I MLFs  serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Kari Wilsgård

Medlemspraten oktober: Brødrene Samuelsen AS finner du her

Medlemspraten september: Rosenborg Malerteam AS finner du her

Her finner du mer informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i Malermestrenes Landsforbund

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt!