Innhold

Medlemspraten: Brødrene Samuelsen

Tilfeldigheter gjorde at to brødre fra Lier startet Brødrene Samuelsen AS.

Tilfeldigheter gjorde at to brødre fra Lier startet Brødrene Samuelsen AS. Vi er en kvalitetsbevisst håndverksbedrift som driver med tapet, maling og gulvbelegg. - Og så har vi spesialisert oss på parkett i tillegg, forteller Baard Samuelsen. Vi har alle slags kunder, men trives aller best med kvalitetsbevisste privatkunder, som vi er heldige å ha en del av, i tillegg til noen større rammeavtaler med kommunen, legger han til.

Brødrene Samuelsen ble etablert i 1997, så vi er 23 år nå og vi er to brødre som eier bedriften. Det var helt tilfeldig at vi havnet i malerfaget begge to. Arnfinn startet først, men vi endte opp med å ta svennebrev samtidig. Vi var innom flere bedrifter og bransjer før ideen om å starte sitt eget ble modent.  

Arnfinn var daglig leder de 13 første årene, og Baard jobbet ute. Brødrene trivdes med denne arbeidsfordelingen, men en dramatisk hendelse snudde plutselig opp ned på hverdagen deres. Arnfinn fikk hjerneslag, og Baard tok ansvar og satt seg bak rattet. Ikke bare i bedriften, men også i lauget, hvor han tok over som oldermann etter broren. 

 - Jeg trives jo best ute, forteller Baard. Jeg er ikke redd for å prøve nye ting, og er veldig glad i å jobbe med restaurering og gamle teknikker. Heldigvis går det så bra med Arnfinn nå, som har jobbet seg gradvis tilbake, at i våres bestemte vi at han tar over inne igjen. Nå kommer jeg meg mer ut, og får fulgt opp gutta bedre ute. Og blant gutta våre, så har vi fire karer som har vært med oss siden dag 1. Det har vært en del innom som har kommet og gått, men vi er stolte av å ha såpass lite gjennomtrekk. Vi har et godt arbeidsmiljø, med mye humor i hverdagen.

Vinteren kommer

Akkurat nå er hovedfokus å komme oss gjennom vinteren. Det har vært en rolig høst, og vi har mindre å regne på. Vi har nedbemannet litt, og er nå åtte stykker, fordi vi frykter at det blir litt lite å gjøre i vinter. Det er viktigere enn noen gang å jobbe rasjonelt og effektivt 

Vi har alltid vært veldig forsiktige hos oss med å permittere, for det gir så negative ringvirkninger.  

Men denne vinteren har vi forberedt de ansatte på at vi dessverre kanskje blir nødt til det.  

Før koronaen jobbet vi mye lokalt i lauget og i håndverksforeningen med å påvirke politisk for å gjøre smarte innkjøp. Det er så viktig at kommune og fylke fokuserer på flere betingelser enn kun pris. Men vi må treffe folk for å kunne jobbe med dette, så det har blitt satt litt på vent nå. 

Jeg er jo også veldig opptatt av rekruttering til bransjen, og har jobbet mye med å få på plass skoletilbud i Drammen. Vi har fått skoletilbudet opp, men akkurat nå sliter vi med å få læreplass til alle elevene der, fordi det er litt rolig for bedriftene. Vi må nok forklare alvoret for bedriftene, for vi er jo avhengige av skoletilbudet på sikt. Men det er vanskelig for en liten bedrift å ta inn lærling når situasjonen er så uforutsigbar. Det har vi jo merket på kroppen sjøl, sier en bekymret Baard. 

Vi ønsker å gjøre en forskjell

Vi har vært medlemmer i MLF siden mesterbrevet kom på plass. Som en seriøs og kvalitetsbevisst bedrift, så føltes helt naturlig for oss å melde oss inn der. Vi ønsker å drive skikkelig. Skal man finne de seriøse bedriftene, så begynn med å se på de som har tatt mesterbrev, har Baard alltid sagt til folk som spør.  

Som del av et større fellesskap, blir også veien til å påvirke mye kortere.  Vi ønsker å gjøre en forskjell. Og det har vi også gjort med lokale politikere her. Vi hadde ikke kommet dit vi er, uten en organisasjon i ryggen.   

Vi har også bestandig brukt Bedre Bedrift og nå skal vi i gang med MLF PRO. Vi har bestilt systemet, men trenger nok litt kursing for å få det opp å gå. Vi får ta det når vi får tid, sier Baard.

Stort engasjement og flere saker på hjertet

Baard Samuelsen er spent på hva som skjer med organisasjonen nå som Byggmesterforbundet har gått ut av BNL, og følger situasjonen nøye.  Jeg har aldri hatt noe særlig forhold til BNL, så jeg synes det hadde vært positivt med et nytt landsforbund. Jeg er spent på hva som skjer der. Mesterbrevnemnda er også noe som opptar Baard - Vi ønsker egentlig å få en tettere dialog med dem. De har økt kontingenten til det dobbelte, og det er for så vidt greit, men da må vi kunne forvente at de gjør en jobb også. Vi har invitert de til et laugsmøte, så den tråden skal vi ta opp igjen, legger han til. 

 - Også synes jeg MLF er inne på et godt og riktig spor. Selv om det er en liten administrasjon, så jobber MLF med de viktige sakene, som kompetanse og seriøsitet.  

Styret, med Tore Knudsen i spissen, har fått til veldig mange gode endringer, så det er mye positivt som skjer. Det er veldig viktig å rekruttere nye medlemmer, og tida for det er moden, men det er stor jobb som må gjøres skikkelig og laugene må ta sitt ansvar. Dette kan ikke være et venstrehåndsarbeid. Hvis alle laugene kan bidra med to - tre bedrifter hver, så blir det jo mange til sammen, avslutter Baard på telefon 

Og til slutt 5 kjappe:
  • Har dere lærling? Per nå, nei. Vi har hatt det i alle år, men nå må vi vente til vinteren er over. 
  • Er dere tariffbundet? Nei, men vi følger selvfølgelig Fob'en og tilbyr konkurransedyktig lønn 
  • Soloppgang eller solnedgang? Soloppgang 
  • Maling eller gulv? Begge deler, gjerne
  • Sprøyte eller pensel? Pensel

Medlemspraten

I MLFs nye serie “Medlemspraten” tar vi en prat med medlemsbedrifter for å høre hva som opptar dem. Ønsker du og din bedrift å bli intervjuet? Ta kontakt med Kari Wilsgård.

Besøk Brødrene Samuelsen AS.

Her finner du informasjon om medlemskap og medlemsfordeler i MLF.