MLF

Innhold

AVLYST: EM i Gulvlegging

  • 6. jan 2021til 10. jan 2021
  • Graz

AVLYST: Marius Hellestveit skulle konkurrert i EM i Gulvlegging i Graz, januar 2021. Nå har det norske yrkeslandslaget trukket seg.

25.09.2020 Styret i WorldSkills Norway har besluttet å trekke det norske laget fra deltakelse i Yrkes-EM. Bakgrunnen er den utfordrende situasjonen knyttet til corona pandemien. Selv om arrangøren har jobbet på spreng med forskjellige og omfattende tiltak vil det være forbundet med stor risiko å delta. Styret og administrasjonen i WSN verken kan eller vil påta seg et slikt ansvar. Vi synes det er svært trist, spesielt for de norske utøvere som har forberedt seg og gledet seg til deltagelsen. Det norske Yrkeslandslaget er uansett viktige ambassadører for yrkesfagene.

...............................................................................................................................

 

AV Chera Westman, IFI 

Marius Hellestveit, som skal representere norsk gulvbransje under Yrkes-EM i høst, får bred støtte fra MLF og bransjens aktører. Både arbeidsgiveren Øystein Tvedt AS og flere leverandører bidrar i håp om å øke interessen for gulvfaget.

 

Vårt norske håp i det europeiske yrkesmesterskapet, gulvleggeren Marius Hellestveit, er godt i gang med forberedelsene til høstens mesterskap i Østerrike. I samarbeid med arbeidsgiveren Øystein Tvedt AS, leverandører og andre bransjekolleger, arrangerer Espen Josten hos Tarkett et omfattende treningsprogram for utøveren. Josten har vært knyttet til yrkeslandslaget som coach og gulvekspert i flere år.

– I samarbeid med MLF og flere medlemmer i Fagforum for Gulvbransjen, Øystein Tvedt og andre aktører setter vi sammen et opplegg som skal få Marius best mulig forberedt på de oppgaver som mest sannsynlig dukker opp i mesterskapet. Marius er positivt innstilt til å trene mye, og det er hans arbeidsgiver også, sier Josten.

Godkjent fagprøve

TILSKUERE: Det norske mesterskapet i overflateteknikk, der Marius Hellestveit vant, gikk av stabelen på Bygg Reis Deg i oktober 2019, og trakk et stort publikum. Ved EM i Graz vil tilskuerne bli enda flere.
(Mari Andersen Rosenberg/ifi.no)

Nylig klarte Hellestveit fagbrevet med bravur, og deltok på en første samling med yrkeslandslaget på X Meeting Point på Hellerudsletta utenfor Oslo, sammen med alle 17 utøvere i de ulike fagene.

– Vi skal ha tre samlinger for utøvere og eksperter frem mot EM, slik at de blir forberedt mentalt og lærer hverandre litt å kjenne. Takket være et samarbeid med Olympiatoppen fikk de denne gang et foredrag om motivasjon fra alpinist Ragnhild Mowinckel, forteller Elisabeth Lange som er sekretariatsleder i World Skills Norge.

Europamesterskapet for yrkesfag går av stabelen i september i Graz i Østerrike og da vil over 600 ungdommer bli stilt ovenfor store utfordringer – både i form av avanserte oppgaver og et stort publikum. I gulvkonkurransen inngår blant annet legging av parkett, teppe og linoleum. Deltakelsen i Yrkes-EM bekostes av Malermestrenes landsforbund, MLF

– Det er viktig å bruke mye tid på å trene frem mot mesterskapet. Det er opp til hver enkelt bransje og arbeidsgiver å legge til rette for dette, og hvor mye trening som tilbys i arbeidstiden varierer. Utøveren må forberede seg godt og bruke både fritid og ferier til dette, sier Lange.

Trening på arbeidstid

MESTEREN Arbeidsgiveren til Marius Hellestveit, Øystein Tvedt AS, ønsker å bidra til å øke interessen for faget hos norske ungdommer. Hellestveit får derfor trene mye på konkurranseoppgavene i arbeidstiden.
 (Jon Amundsen/WorldSkills Norway)

Hjemme i Bergen legger Øystein Tvedt AS godt til rette for at Marius Hellestveit skal få øvelse, og setter av en halv til én arbeidsdag i uken til dette. Ege bidrar med tepper, Tarkett stiller med parkettgulv og linoleum, og nabobedriften Sæbø Bygg & Interiør hjelper til med nyttig trening.

– Det er viktig for oss å legge til rette for ham. EM er stort, og det er jo ikke så ofte vi får mulighet til å være med, så da må vi gjøre det ordentlig. Vi går «all in», sier Petter Johansen, faglig leder hos Øystein Tvedt AS, som benytter seg av alle kontakter de har med egnet kompetanse og kunnskap.

– Vi vil bidra til å lage blest rundt gulvfaget, og Marius er en type som kan fremme faget og fungere som inspirasjon for fremtidige lærlinger. Han har vist at han kan vokse med oppgaven, sier Johansen.

 
Liker utfordringer

NORGESMESTER: Marius Hellestveit vant NM i gulvlegging, og skal delta i EM. Et omfattende treningsprogram, satt i stand av bransjen, skal gjøre ham godt forberedt på en vanskeligere konkurranse.
(Chera Westman/ifino)

Utover planlagte samlinger med hele landslaget, har linoleumleverandøren Forbo Flooring sikret Hellestveit en plass på Gulvskolen Viborg i Danmark under en uke i juni. Da skal gulvleggeren få øve på komplisert montering av belegg under kyndig veiledning fra lærere ved skolen.

– Vi er i tillegg veldig glad for at kanskje Norges beste på mønsterlegging av parkett, Arnstein Dalum Føyse i Element Studio, ønsker å bruke av sin tid og bidra slik at Marius er best mulig forberedt på parkettoppgaven, sier Josten.

– Jeg ser frem mot parkettdelen som nok er den mest utfordrende. Det blir en utfordring, og jeg elsker utfordringer. Jeg gleder meg mye, og gruer meg aldri til noe, sier Marius Hellestveit til Fargemagasinet.